Lavanta Suyu (Hidrolatı)

Bitki suları (hidrosoller); taze çiçek, meyve ve bitkilerin damıtılmasıyla elde edilir. Uçucu yağların elde edilme sürecinde ortaya çıkar.

Bitki suları ile uçucu yağlar arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Hidrosoller su bazlı ürünlerdir, uçucu yağlar ise yağdır! Hidrosoller bitkiye ait hidrofilik bileşenlerden oluşurken uçucu yağlar lipofilik bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşen farkı aynı bitkiden üretilen uçucu yağ ile hidrosolun farklı aromalara sahip olmasına neden olmaktadır.
  2. Hidrosolün 8-18 ay içerisinde tüketilmesi gerekirken uçucu yağlar 3-8 yıl içinde tüketilebilmektedir.
  3. Hidrosoller Nasıl Kullanılır? Sürdürülebilir bir yaşamı benimseyen ve ekolojik cilt bakımı alternatifi arayışında olan kişiler için hidrosoller kıymetli cilt bakım ürünleridir. Uçucu yağlardan çok daha hafif olan ve ciltle daha kolay anlaşan hidrosolleri yağlar gibi su ile seyreltmeden doğrudan cildimize sürebiliriz. Üretilen bitkinin çeşidine göre farklı etkileri olan hidrosolleri cildiniz veya saçınız için tonik olarak veya cilt temizleyici yerine kullanabilirsiniz. Toz kil ile karıştırıp kendi kil maskenizi yapabilirsiniz. Hidrosolleri kullanarak kendi temizlik ürünlerinizi yapabilir, oda parfümü olarak güvenle kullanabilirsiniz. 

Cilde bir çok faydası olan lavanta hidrosolü tonik olarak kullanılabilir. Egzemaya iyi gelmektedir. Antiseptik özelliğinden dolayı sivilce problemlerinde kullanılabilir. Cildi yatıştırıcı ve kızarıklık giderici etkileri vardır. Cildin daha fazla neme doyması için nemlendirici veya yağ uygulamadan önce yüzünüze bir sprey yardımıyla sıkabilirsiniz. Rahatlatıcı özelliği bulunan lavanta hidrosolünü çarşaflarınıza sıkabilir böylece daha rahat uyuyabilirsiniz.

Lavanta Suyu aynı zamanda saç bakımından da sıklıkla kullanılır. Saçların doğal parlaklığının artmasına ve doğal yağ dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bu bakımdan mat ve cansız saçların parlaklığını kazanması için iyi bir seçenektir.