Yeşil Derman olarak Lavanta Yağı ve Lavanta Sularımızı geleneksel imbik damıtma usulü ile elde etmekteyiz.
Bu usulde kısaca bitkinin yağı ve suyu şu şekilde elde edilmektedir; Çelik kazanda, elektrik yardımıyla (odun ateşli kazanlar da var) kaynayan su buharlaşarak su kazanının üstünden çıkan bakır borudan çelik bitki kazanının altına ulaşmaktadır. Bitki kazanının içerisinden geçen su buharı yine kazanın üstündeki bakır borudan buhar olarak çıkmakta, tam bu sırada bakır buhar borusunu çevreleyen yine bakır boruya verilen soğuk su ile su buharının yoğunlaştırılması sağlanmaktadır.
Bu damıtma işlemi sonucunda bitkinin yağı suyun üstünde toplanırken, su ayrıca tahliye edilmektedir.
Geleneksel İmbik Damıtma Tarihi
1830 yılına kadar bitkiler direk kaynar suyun içerisine atılarak kaynatılmaktadır. Kokulu suları yanık tonlardan arındırmak için, damıtma kazanların içerisine, ayaklı tepsiler yerleştirilmeye başlanarak damıtma teknolojisinde yol alınmıştır. Ancak bu gelişmeden yine bir 30 sene sora damıtma teknolojisi yine sınıf atlayarak, bitkilerin suyun içerisinde kaynatılmadığı, kaynayan sudan yükselen buharın bitkisel materyalin içerisinden geçerek kokulu suların ve uçucu yağların üretildiği su buharı teknolojisi geliştirildi. Bu yöntem açık ateşte kaynatılan kazanlara kıyasla bitkisel materyalin koku profili üzerinde daha hafif bir etkiye sahipti.(1)
(1)Babaç Çelebi R. Parfüm dünyasında aromaterapi. Altıntaş A, Kartal M, editörler. Aromaterapi 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p. 129-34