Lavanta

Bu bölümde sizlerle Lavanta hakkında bildiklerimizi paylaşıyoruz.

Yeşil Derman bahçelerinde sadece bilimsel adı Lavandula Angustifolia olan lavantalar yetiştirilmektedir. Bu lavanta cinsi; zarif, başak, ingiliz gibi çeşitli isimlerle de anılmaktadır.

Bahçelerimizde yetişen lavantalarımızdan geleneksel imbik damıtma usulü ile yağını ve suyunu elde ederiz. Lavanta yağı ve Lavanta suyunun ne işe yaradığını ise sitemizin sade yaşam, aromaterapi bölümünde bulabilirsiniz.

(Bkz. Lavanta Yağı)

(Bkz. Lavanta Suyu)

(Bkz. Aromaterapi: Koku Sanatı)

Lavanta aynı zamanda pek çok sakinleştirici özelliği sahip olduğundan tüm hayvan türlerinde güvenle kullanılabilmektedir. Sıklıkla hayvan davranışlarının kontrolünde mental stresi azaltmak ve sakinleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, kene ve tavuklarda kırmızı bit; antienflamatuar, analjezik, ödem çözücü, lokal anestezik, diüretik, karminatif, antiflatulent, antikolik ve antinosiseptif etkileri nedeniyle hayvan sağlığında yer edinmiştir.(1)

Lavantanın kullanıldığı yerler şöyle sıralanabilir; genel ve kronik karaciğer şikayetlerine karşı, HepatitB ve HepatitC için, saç dökülmesine karşı, vitiligo önleyici, sedef ve ileri yaşlarda deride oluşan yaşlılığa bağlı lekelere karşı önleyici, sakinleştirici ve rahatlatıcı, doğum sonrası perineal ağrılara karşı ve uykusuzluğa karşı. (2)

Lavantanın tarihte çeşitli topluluklar tarafından yoğun biçimde kullanılmıştır. Örneğin hem Yunan hem Roma uygarlıklarında çok sık tercih bir bitkidir. Roma hamamlarında veya Romalı kadınların çamaşır temizleme seanslarında çokça kullanılmıştır. Zaten lavanta kelimesi de Latince “lavare=yıkamak” fiilinden gelmektedir.(3)

(1) Arpacı Hİ, Luperto Telli VA. Hayvan sağlığında aromaterapi. Altıntaş A, Kartal M, editörler. Aromaterapi. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p. 135-49.

(2) Saraçoğlu İA. Tıbbi Bitkiler Rehberi. Saraçoğlu Yayınları; 2015. s. 91-96.

(3) Ozan V. Kokular Kitabı – 2, Parfümler. Everest Yayınları; 2021. s. 560.

Son Düzenleme: 14.02.2024 – 1.2